El trasllat dels bous

Ara es habitual que els braus es traslladin des de la ramaderia fins a la plaça en un camió dividit en compartiments o calaixos. Però no sempre ha estat així. Fins a gairebé l’últim terç del segle XIX aquests desplaçaments es feien a peu, per etapes per camins i carrerades. El ramat era conduit amb els ramaders que s’ajudaven per una parella de bous, generalment feien camí a la nit, evitant la calor de l’estiu, i feien entre 20 i 25 km diaris, llavors hem d’entendre que per que hi arribessin els braus des de les ramaderies d’Andalusia o d’Extremadura fins  a les places de Catalunya, feia falta molt de temps. Es calcula que 3 mesos i durant aquest mes podien passar accidents i greus.

Llavors amb l’objectiu d’estalviar temps i seguretat el senyor Pascual Mirete (conserge de l’antiga plaça de braus d’Alcalá) va inventar un sistema per transportar el ramat en tren, dins d’un gran calaix. Aquesta idea innovadora d’encalaixar el primer bou, es va dur a terme a la plaça de braus d’Alcalá, on s’havia transportat a peu, un bou des de  la ramaderia de Dª Gala Ortíz, de San Agustín de Guadalix (Madrid). Aquest bou va arribar en tren fins a Barcelona, per participar en una correguda de bous a l’antiga plaça de la Barceloneta, el dia 28 de juny de 1863, els toreros encarregats van ser Julián Casas “Salamanquito” i Manuel Fuentes “Bocanegra” .grabado1

Aquest primer assaig de transport del bou en tren va resultar  tot un èxit, i va substituir l’antiga manera de transportar els bous a peu. Mes tard, al voltant de 1930, el transport dels bous va tornar a canviar,el camió va substituir al tren. I és en camió com actualment es transporten els braus, des de la ramaderia fins a la plaça.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: