Toreros catalans: La primera etapa del s.XX

En aquest reportatge, repasem els toreros catalans de la primera etapa del segle XX, entre l’any 1900 i 1935.  En aquesta entrada no hi ha cap refrencia a Joaquim Bernadó, però si a tots els seus antecessors. La figura d’en “Quimet” mereix una atenció especial, que li darem més endavant.

giltovar

Tovar Bonafont Gil (Gil Tovar):

Va néixer a Barcelona el 4 de febrer de 1908, tot i que a Barcelona va començar la seva carrera, va debutar de torero novell a Madrid, el 9 d’agost de 1925, el ramat era de Gabriel Gonzalez, i els companys de cartell eren Torquito II i Trinitario.La cerimònia de la seva alternativa, si que va ser a Barcelona, el 14 de setembre de 1930, el fadrí va ser Antonio Márquez, i el primer brau es deia Zuritán de la ramaderia de D.Armigiro Pérez, va ser testimoni de l’acte Marcial Lalanda. Va confirmar l’alternativa a plaça de Las Ventas el 12 d’octubre de 1931. Diuen que era molt bon artista amb la capa i que era un gran banderiller, l’espasa era el seu punt feble, cosa que va fer que canviés l’or per la plata, formant part de la quadrilla d’Antonio Márquez, qui va ser el seu fadrí d’alternativa.

mariocabre

Mario Cabré Esteve:(Mario Cabré)

Va néixer a Barcelona el 6 de gener de 1916. Va començar a torejar al voltant de 1934 amb el nom de Cabrerito, sobrenom del que es va desfer mes tard. La cerimònia d’alternativa va ser l’1 d’octubre de 1943 a la Maestranza de Sevilla i el seu fadrí va ser Domingo Ortega, el primer bou va ser Negociante, de la ramaderia de D.Francisco Chica. La seva confirmació a Madrid va ser tan sols set dies mes tard, el 8 d’octubre i Domingo Ortega va tornar a actuar com a fadrí de la ceremonia. Es va retirar dels braus a l’any 1960. Va ser un personatge molt polifacètic, torero, poeta, actor, presentador. Es conegut per representar el “Tenorio” de Zorrilla, i per mantenir una relació amb l’actriu Ava Gardner, mentre rodaven la pel·lícula “Pandora y el holandés errante” que es va filmar a Tossa de Mar l’any 1950. Va morir de càncer a Barcelona l’1 de juliol de 1990.

 

Ramon Arasa Fuentes: (Fuentes)

Va néixer a Barcelona el 19 d’abril de 1927, va viure sempre en la humilitat i no va tenir  ocasió de torejar molt. Els seus inicis toreros daten de 1940, encara que es va presentar a Madrid el 23 d’abril de 1944, amb novells de la ramaderia de Bernaldo de Quirós, un ramat molt dur, amb el que no va poder lluir-se, cosa que va marcar la seva trajectòria. La cerimònia d’alternativa va ser a la plaça de braus de Figueres el 28 de juny de 1953,el seu fadrí va ser Juan Silveti (fill) i el ramat era d’ Arauz de Robles, Pimentel a ser testimoni de l’acte. Va ser l’assessor taurí de La Monumental. No va poder confirmar l’alternativa a Madrid.

carloscorpas

Carlos Corpas Brotons:(Carlos Corpas)

Va néixer a Barcelona el 6 de gener de 1934, va torejar des de nen, ja que es fill del qui va ser banderiller Ramon Corpas. Va fer ruta per Espanya, Franca i Portugal, amb el seu germá Paco, formant paella de nens toreros i van actuar en moltes places. Es va presentar a Madrid com a torero novell el 12 de juny de 1953 amb el ramat de Frías. La cerimònia d’alternativa va ser el 18 d’abril de 1954, a Murcia amb braus de la ramaderia de Francisco Chica, el seu fadrí va ser Pedrés. Li va confirmar l’alternativa Rafael Ortega, l’1 de maig de 1955, amb braus de Gandarias, en un acte en el que també va actuar Posada. Es va retirar quan es va casar a l’any 1960.

pacocorpas

Francisco Corpas Brotons: (Paco Corpas)

Va neixer a Barcelona el 6 de juliol de 1935, es germà de Carlos Corpas. La seva cerimonia d’alternativa va ser a Pamplona, en el seu dia gran de les festes, el 7 de juliol de 1956, el ramat era de Sepulveda de Yeltes, el seu fadrí va ser Joselito Huerta i Gregorio Sanchez, va ser el testimoni de l’acte. Va confirmar l’alternativa el 12 de maig de 1957, amb Antonio Vázquez en la figura de fadrí i Juan Bienvenida en la figura de testimoni, el ramat era de Clemente Tassara. Tot i que coneixía l’ofici en tota la seva extensió no va ocupar mai els primers llocs de l’escala.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: