L’adeu de Chamaco

chamacoAntonio Borrero Chamaco va néixer a Huelva el 13 maig de 1935. Va debutar als 18 anys, el 3 de maig de 1953, en un espectacle de promoció de toreros novells, més tard i en aquella temporada va impactar en Barcelona, ciutat a la que va estar molt lligat, com a torero novell va torejar per primera vegada a Barcelona, el 7 de març de 1954, en un cartell en el que també estaven anunciats el català Carlos Corpas i el valencià Vicente Barrios “el Turia”, els bous eren de la ramaderia de Galache. La seva cerimònia d’alternativa també va ser a Barcelona, el 14 d’octubre de 1956, el seu fadrí va ser Miguel Báez “Litri”, Antonio Ordoñez va ser testimoni de l’acte i els bous eren de la ramaderia d’Antonio Urquijo. Va ser un ídol de La Monumental de Barcelona durant l’època dels anys 50-60, i va revolucionar els braus a La Monumental, fins i tot l’empresari D.Pedro Balañà, anunciava en una pissarra “Mañana Chamaco y dos más”. Tan sols Chamaco, era capaç de replegar l’afició catalana. També va haver va forma parella d’actuants amb Joaquin Bernadó. Va confirmar l’alternativa a Las Ventas el 21 de maig de 1958, Julio Aparicio va ser el fadrí i Luis Segura el testimoni de la cerimònia, el ramat en aquella ocasió era d’Alipio Perez Tabernero.

 Però la seva carrera taurina va estar lligada a La Monumental de Barcelona i a Catalunya, va decidir retirar-se el  12 d’octubre de 1961, una tarda triomfal que va guanyar una orella d’un brau de la ramaderia de Baltasar Iban. Poc temps mes tard, va tornar a vestir-se de torero a Sant Feliu de Guíxols, el 14 de juliol de 1963, per tallar-se la coleta definitivament a Barcelona el 14 de setembre de 1967, en un cartell especial tres toreros Rafael Ortega, Chamaco i Juan Garcia Mondeño, i un torero a cavall Alvaro Domecq, el ramat era de Joaquin Buendia.

L’estil de Chamaco, es va caracteritzar per torejar amb molta seguretat molt a chamaco_eufrasiotorrecillaprop de les banyes, amb una valentia quasi insultant, que provocava una passió desarborada en l’afició barcelonesa.

Antonio Borrero Chamaco, ens va deixar ahir,tenia 74 anys i va lluitar amb la seva raça torera que li caracteritzava. Una última volta triomfant.DEP

Anuncis

3 Respostes

  1. email enviat per Teo Martin a info@vadebraus.eu

    Hoy es un dia triste para todo aficionado a los toros de Cataluña y en especial para Barcelona. Nos ha dicho adios Antonio Borrero “Chamaco”. Un torero de los pies a la cabeza que supo conectar con este gran pueblo, por su entrega y pundonor, en una epoca, en la que triunfar en Barcelona NO ERA TAREA FACIL, Pues despues de Madrid, Barcelona era la mas importante, sin olvidarnos de Sevilla.

    Pero para el aficionado los que hemos vivido esa epoca, a Barcelona habia que venir a JUGARSELA A CARA O CRUZ, si querias ser algo en esto del toreo. Las Arenas un cartel cada jueves de novilleros, otro cerrado en la Monumental los sabados con dos y el triunfador del Jueves. Habia que ARREAR, o quedarse fuera. Las tardes de domingos en la Monumental igual, se iba a ver una corrida y te anunciaban el cartel del domingo siguiente con dos y el triunfador del dia. Eso amigos, creaba aficion, competencia y ademas daba mucha categoria a nuestra plaza con una aficion muy entendida.

    La historia de Barcelona, se quiera o no, llevara SIEMPRE aparejado el nombre de CHAMACO. Nunca podremos olvidar aquellas tardes, con Litri, Aparicio y con nuestro entrañable Joaquin Bernado, otro pedazo de torero. Grandes tardes donde nadie queria perder… La aficion a los toros de Barcelona siempre te recordara.TORERO AL CIELO TE LLEVAS UN POCO CATALUNYA. ESTA FUE TU CASA Y SUPISTE HACER AFICION ¡GRACIAS! POR ESAS GRANDES TARDES DE TOROS

  2. Jo també m´adhereixo a les condolences per la desaparició d´un mite en la història de la tauromàquia catalana,per cert,la foto de sota del text no pertany al meste

  3. gràcies per fer un poc mes gran a Catalunya, que descansi en pau

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: