El mestre Joaquim Bernardó

Repassant, els toreros catalans, arribem cronològicament a Joaquim Bernardó Bartomeu, considerat el millor torero català de la història, mereix una atenció especial:

 

Va néixer el 16 d’agost de 1935 a Santa Coloma de Gramenet. La primera vegada que va torejar en públic, només tenia 14 anys i va ser a Manresa, el 20 de maig de 1950. Els seus inicis en la seva futura profesió van estar lligats al banderiller Andres del Campo. Va debutar amb cavalls a la plaça de braus de Ledesma (Salamanca), el 15 de maig de 1953. A Barcelona va brillar amb gran plenitud el primer dia que va torejar, va ser a la plaça de Las Arenas, el 4 de juny de 1954, en un cartell que també el formaven Joaquin Gálvez i Rafael Pedrosa, la ramaderia era de D.Bernardino Jiménez, l’éxit va ser tal, que va repetir tarde, dos dies després.

La seva etapa de torero Novell, va estar molt llegada, al recent desaparegut, Antonio Borrero “Chamaco”, ells dos van actuar un munt de vegades en La Monumental, provocant que l’afició de Barcelona, anés en massa a la plaça.

El debut a Las Ventas, va ser el 23 de juny de 1955, amb Jaime Ostos i Miguel Montenegro, amb el ramat del Marqués de Villagodio.  

La ceremonia de la seva alternativa va ser a la plaça de braus de Castelló, el 4 de març de 1956, el seu fadrí va ser Antonio Bienvenida, i va actuar Julio Aparicio, com a testimoni de ceremonia, la ramadería era de D.Manuel Arranz, i el seu primer bou es deia Carolo. El de juny, del mateix any, 1956, va confirmar alternativa a Las Ventas, aquesta vegada amb Manuel Carrión com a fadrí i Joselito Huerta, com a testimoni.

A Mèxic, va ser un torero molt reconegut i estimat, fins i tot va arribar a ser el torero espanyol, que més tardes va torejar en la plaça Monumental de México, coneguda, per ser la plaça més gran del món.

El 24 de setembre de 1983, es va acomiadar per primera vegada de la professió, a Barcelona, matant 6 bous de la ramaderia d’Antonio Perez, tot sol. Va reapareixer 4 anys més tard, i finalment va deixar la seva carrera profesional a la plaça de Las Ventas, l’any 1990. Durant tota la seva trajectòria de torero.

El fet de que va actuar en 243 ocasions a La Monumental de Barcelona, i de que está considerat el millor torero català de la història, va fer que l’ajuntament de Barcelona (ara antitaurí), li reconegués la seva artística feina, concedint-li la medalla al Mèrit Artístic de la ciutat de Barcelona, de mans de l’alcalde Pascual Maragall, l’any 1988.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: