Els toreros de la Guerra Civil

En la interessantíssima repassada històrica que estem fent als toreros catalans, la línea del temps arriba fins als toreros catalans que van néixer durant la Guerra Civil, Jose Maria Clavel i Abelardo Vergara al 37 i Luis Barceló al 38. En aquesta entrada, apart de repassar la biografia dels toreros amb fotografies,  també s’inclouen els anuncis que la empresa va contractar al diari La Vanguardia,amb motiu de les alternatives dels destres catalans,  informant de l’espectacle que es feia a la plaça de toros Monumental.

Jose Maria Clavel Cucalón:  Va néixer a Barcelona el 24 de juliol de 1937. Va ser un torero complet i un gran banderiller.  Va iniciar-se com a torero amb el matador Fermin Murillo, de Saragossa i Enrique Molina de Granada, ja que ambdós a vivien a Barcelona. Va matar el seu primer vedell a la plaça de toros de Las Arenas, amb tan sols 11 anys. Com a torero novell, va tenir dos grans banyades, que van truncar la seva trajectoria, tot i que va actuar en 55 corregudes de novells.  La cerimònia de la seva alternativa va ser a Barcelona el 10 de juliol de 1960, amb braus de la ramaderia de Samuel Hermanos, on també van actuar Luis Miguel Dominguin com a fadrí i Jaime Ostos com a testimoni.

Anunci en premsa publicat el 19 de març de 1964

Va confirmar l’alternativa a Madrid amb Pedrés com a fadrí de cerimònia i Luis Segura com a testimoni, els braus eren de la ramaderia de Salustiano Galache. Aquesta correguda va ser un èxit per a ell, i en aquest any va actuar en 33 ocasions. Va actuar en pel·lícules de temàtica taurina com “El verano sangriento”, basada en la novel·la d’Ernest Hemingway.

   

Abelardo Vergara

 

Abelardo Vergara Fernandez: Va néixer el 8 de desembre de 1937 a Barcelona, al barri de Sarrià. Però es va formar com a torero a Albacete, on va actuar com a torero novell el 27 de març de 1958, amb bous de la ramaderia d’Arranz, en un cartell que també el formava Antonio Gonzalez.  Com a torero novell va tenir gran èxit i la temporada 1957 va actuar en 54 espectacles. Fins i tot recorda que en Aranjuez, li van donar 60.000 pessetes de l’època. La seva alternativa va canviar la trajectòria de la seva il·lusionant carrera, la cerimònia va ser a La Monumental, el 15 de maig de 1958, Julio Aparicio va ser el fadrí i Chamaco va actuar com a testimoni d’alternativa, els bous eren de la ramaderia de Baltasar Ibán, en aquest any de 1958 encara va torejar en 32 ocasions, però desprès de confirmar l’alternativa el 19 d’abril de 1959 a mans de Marcos de Celis amb un brau d’Arturo Sanchez. Es va retirar l’any 1965, i es va fer crupier, diu, que guanyava més diners repartint cartes que davant dels bous i no es jugava la vida.

  

 

 

 

 

 

Luis Barceló

 

Luis Barceló Mitjavila: Va néixer a Barcelona, al barri de Poble Sec, el 19 de juny de 1938. Es va criar com a torero a l’Escola Taurina de Barcelona que va dirigir l’ex matador Pedrucho. Va torejar poc, tot i que va estar en actiu durant molt de temps. Va triomfar en la cerimonia de la seva alternativa guanyant una orella de cada brau que va torejar, l’alternativa es va celebrar a La Monumental de Barcelona, el 18 de juliol de 1968, el fadrí va ser Mondeño i Paquirri en va ser testimoni. El seu primer bou es deia Notario, i era de la ramaderia de Cerroalto. El va apoderar el reconegut Camará, va torejar en actiu fins a l’any 1973. Es el para de la reconeguda psicologa i autora de diversos llibres taurins Dra. Marilén Barceló.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: