Toreros catalans als anys 40

La linea del temps ens transporta a repasar la trajectoria dels toreros catalans que van nèixer a la década de 1940, Manolo Amaya, Enrique Patón i Francisco Batalla.

Manuel Amaya Santiago (Manolo Amaya):  Va néixer a Barcelona el 29 de maig de 1943. Es gitano, i com a tal representa tot el sentiment amb els daltabaixos propis dels toreros calés. Va obtenir importants triomfs en places catalanes com a Cardona, Girona, Sant Feliu de Guíxols, Las Arenas, La Monumental…La cerimònia de la seva alternativa, va ser també a Barcelona el 25 de juliol de 1972, a La Monumental, on el també català Joaquin Bernadó a ser el fadrí i el gran Julio Robles (DEP) va actuar com a testimoni.  Després d’aquesta alternativa l’esperit artista es va diluir i va actuar en poques ocasions mes.

 

Enrique Patón Balsera (Enrique Patón): Va neixer a figueres el 18 d’abril de 1945, dins d’un ambient familiar molt taurí. Amb tan sols 11 anys va debutar en un festival a la plaça de Figueres. Va actuar de novell sense cavalls per totes les places de Catalunya, amb èxits sonats a Manresa i va debutar amb cavalls a la plaça de Sant Feliu de Guíxols, el 13 de juny de 1965. Com a torero novell va arribar a Las Ventas, guanyant la Puerta Grande en la seva primera compareixença. La seva alternativa va ser a La Monumental de Barcelona, el 3 de setembre de 1967, com a fadrí va actuar “Chamaco” i “Paquirri” en va ser testimoni de la cerimònia. El seu primer bou va ser Rosagiro de la ramaderia de Manuel Arranz. La seva última tarda com a torero va ser també a La Monumental de Barcelona, durant la fira de la Mercè de 1977, torejant juntament amb el català Joaquin Bernadó i Dámaso Gonzalez. Actualment es el responsable de la plaça de braus de Castelló i apodera al torero Matias Tejela.

 

 

 Francesc Xavier Batalla Cadira (Javier Batalla): Va néixer a Barcelona el 23 de d’abril de 1947. Com a torero novell va entrar en el circuit actuant en places catalanes i van tenir repercussió les seves actuacions a places com la de Teruel o la més important Real Maestranza de Sevilla. La seva alternativa va ser a La Monumental de Barcelona, 5 d’octubre de 1975, on el català Joaquin Bernadó va tornar a actuar de fadrí i Paco Bautista en va ser testimoni de cerimònia, el seu primer bou era Cartero de la ramaderia de Javier Pérez Tabernero. Desprès de doctorar-se torero va tenir poques ocasions de demostrar el seu art.

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: