Recordant a Manolete

El passat diumenge D. Fernando del Arco,  va fer una repassada sobre la vida de Manuel Rodríguez Sanchez, per a qui encara no l’ha relacionat, mes conegut com a Manolete. El conferenciant va aportar les dades que vinculen a Manolete amb Barcelona, a més d’explicar anècdotes que traspasen allò que es estrictament taurí.

Manolete va néixer a  Cordoba el 4 de juliol de 1917 i el seu decés va passar a la història el 29 d’agost de 1947, després de que Islero de Miura l’agafés mortalment el dia abans a la plaça de Linares.

Però repassant la vinculació de Manolete amb la nostra ciutat, cal dir que la primera vegada que va torejar Manolete a Barcelona ho va fer  a la plaça de toros de Las Arenas, la nit del 22 de juliol de 1933, quan formava part d’un espectacle cómic-taurí i musical que realitzava la “Banda de los Califas”. Aquella primera tarda ja va convèncer a D.Pedro Balañà que va comentar a Juan de Lara (cap de la “Banda de los Califas”)- “Cuando este chico toree con picadores, avíseme, quiero darle una oportunidad. Ha toreado con mucha tranquilidad y ha matado muy bien”.

Va ser ja en la primera que Manolete va torejar a Barcelona l’1 d’octubre de 1939, quan ja va triomfar, aquella tarda va guanyar 2 orelles i cua d’un toro de la ramaderia d’Atanasio Fernandez.

Mes tard i com a torero consagrat, Manolete va fer de la plaça de toros Monumental la seva referència, ja que de les 509 tardes que va torejar en tota la seva carrera, a Barcelona ho va fer 70 vegades. I també va ser a Barcelona on va iniciar la seva campanya les temporades de 1940, 1942, 1943 i 1947. A Barcelona, Manolete va torejar amb totes les figures de la època com a Marcial Lalanda, Domingo Ortega, Antonio Bienvenida o Pepe Luis Vazquez.  

Amb el mexicà Carlos Arruza va mantenir una dura rivalitat a la plaça que va tenir La Monumental com a escenari  en un munt d’ocasions, fins a arribar a torejar durant quatre tardes seguides a la Fira de la Mercè de 1945.

Els èxits a Barcelona eren continus ja que va guanyar 92 orelles, 27 cues, i tot i que aquest premi ja s’ha eliminat també va guanyar 9 potes. A la foto de la dreta es troba Manolete fent un pase natural un toro enorme de la ramaderia de Miura, i va ser presa el 2 de juliol de 1944 a La Monumental de Barcelona.

Però amb l’empresari D. Pedro Balañà també hi va haver diferencies: Manolete tenia reservats als corrals de La Monumental uns bous de la ramaderia de Tovar per a una cursa posterior, però l’empresari va aprofitar les dates lliures i va organitzar la primera actuació a Espanya del mexicà Carlos Arruza, en un cartell que també estava el català Mario Cabré. Aquest fet, va enutjar a Manolete que va estar sense torejar a Barcelona durant quasi un any.

La temporada de 1946 Manolete no va torejar a Espanya i només va fer campanya americana. Però el 22 de juny de 1947 va tornar a La Monumental i en unes declaracions premonitòries al diari ABC, va manifestar que aquesta seria la seva darrera temporada. Només dos mesos abans de la seva última desfilada en comitiva a la plaça de Linares.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: